zaterdag 18 mei 2013

Ode aan de cd-winkels


Onze winkel: Music Store Schijndel

Ik ben ermee opgegroeid, want mijn ouders hebben jarenlang een eigen Music Store gehad.

Muziekwinkels.


Music Store is al ruim een jaar niet meer en nu is ook Free Record Shop aan de beurt.
Ze zijn een unicum geworden in het straatbeeld van zo'n beetje alle steden en dorpen. In Eindhoven zit nog een Free Record Shop kiosk en in de Heuvel Galerie vindt je een halflege winkel.


Concurrentie van grote ketens als MediaMarkt, online gigant Bol.com, sites als CDwow en Amazon.com, maar met name het (gratis) downloaden van muziek, heeft dan nu ook de grootste muziekketen van Nederland, omver geholpen.

"Het is natuurlijk onvermijdelijk", zegt Hans Achterberg, samen met Ellen Achterberg voormalig eigenaar van Music Store Schijndel.
"Als iedereen zomaar alles gratis van internet plukt, kun je daar als winkel, op een fysieke plaats, met hoge huur- en inkoopprijzen, niet tegenop boksen".



Gezelligheid, dát vindt je niet op internet
Het mooie aan onze winkel vond ik altijd, dat het er zo gezellig was. Daarnaast hadden mijn vader, moeder en ik, na een aantal jaar mee te hebben geholpen naast en na mijn middelbare school, toch heel wat specialistische kennis in huis. Die gezelligheid vindt je niet op internet.

Ik koop nog steeds cd's, heb niks met downloaden. Gisteren nog bijvoorbeeld, ben ik de nieuwe cd van Anouk gaan halen. Bij de MediaMarkt, bij gebrek aan beter alternatief.


De hele magie van cd's, cd-winkels, 's ochtends vroeg in de rij om als eerste dat ene nieuwe album te bemachtigen, het mooie boekje, het ontdekken van prachtige nummers die nooit op de radio zullen worden gedraaid; dát vindt je niet op internet.

Helaas is het voor deze branche te laat om gered te worden, helaas is er te laat - door de overheid - ingegrepen om dit prachtige product te beschermen.

Dat maakt me toch wel verdrietig. 's Ochtends, als ik op het station loop en mensen met hun telefoon of mp3-spelertje zie klooien, snel scrollend naar 'n volgend nummer, lijkt het wel alsof er meer muziekfans zijn dan ooit tevoren.

Waarom is het dan toch zo ver gekomen?

Ik zal jullie missen, cd-winkels van Nederland.


1 opmerking:

  1. wat leuk! toen was ik nog 8 of 9 ofzo, de musicstore schijndel popte ineens in mijn hoofd. prachtige winkel met leuke eigenaars. ik zie het weer helemaal voor me vooraan in het dorp kon ik de vlaggen al zien hangen ik kwam daar vooral voor de playstation spellen omdat mijn ouders jou ouders weer kende kon ik de 18+ spellen dan weer kopen hahaha.wat was het toch een gezellig knus winkeltje waar heel schijndel kwam om zijn muziek te halen, verdomme wat mis ik die tijd

    BeantwoordenVerwijderen